loader image

#Архітектура 25.03.2019

«НАВІЖЕНА» АРХІТЕКТУРА Захи Хадід

За досягнення в галузі архітектури Заха Хадід у 2004 році стала першою жінкою-архітектором, що отримала Прітцкерівську премію. А в червні цього року вона отримала титул Дами-КОММАНДОР ордена Британської імперії, що відповідає лицарському званню.

З біографії

Заха Хадід народилася в 1950 році в Іраку. Дівчинка росла в мусульманській сім’ї. Її батько був одним із засновників Національної Демократичної партії Іраку, великим промисловцем прозахідної орієнтації, тому вона ніколи не носила паранджу і мала можливість вільно їздити по світу.
У 11 років Заха Хадід вже точно знала, що хоче стати архітектором, а у 22 поїхала вчитися до Архітектурної асоціації в Лондоні. У 1980 році вже дипломований архітектор засновує власну архітектурну фірму Zaha Hadid Architects, викликаючи загальний інтерес громадськості.
Роботи Захі Хадід ламали всі стереотипи про традиційну архітектуру. Вона пропонувала просто фантастичні варіанти побудови моста над Темзою, перевернутого хмарочоса для англійського міста Лестера і клубу на вершині гори в Гонконзі. Вона проектувала будівлю опери в Кардіффі (Великобританія), Центри сучасного мистецтва в Огайо (США) і Римі (Італія).
Ці та інші проекти приносять їй перемогу в престижних архітектурних конкурсах, інтерес, а потім і популярність серед професіоналів, але залишаються, на жаль, тільки на папері. Багато в чому – через неготовність замовників прийняти її нестандартний і оригінальний підхід.

Реалізовані архітектурні проекти

Першим реалізованим проектом Захи Хадід стала пожежна частина компанії-виробника дизайнерських меблів Vitra (Німеччина, 1994 рік).

За словами самої Захі Хадід, різке підвищення інтересу до її творчості почався після того, як в 1997 році було споруджено будинок музею Гуггенхайма в Більбао за проектом Френка Гері, в якому вона брала участь.

Ідеї ​​Захі Хадід стають по-справжньому популярними після участі в будівництві Центру сучасного мистецтва Розенталя в Цинциннаті (Огайо, США), що відкрився в 1998 році.

Геніальна людина геніальна у всьому!

Сьогодні Заха Хадід будує багато, будує по всьому світу, не соромлячись вартості власних проектів. Крім роботи з великими формами, Заха Хадід створює інсталяції, театральні декорації, виставкові та сценічні простори, елементи інтер’єру, взуття та пише картини.

Її роботи є в багатьох музейних колекціях. Також вона читає лекції і влаштовує майстер-класи по всьому світу, кожен раз збираючи повні аудиторії. Заха Хадід неодноразово бувала і в Росії.

Також вам може сподобатися