loader image

#Тренди 25.03.2019

Унікальність проекту Optima House

10 червня 2015 року відбулося офіційне відкриття першого в Україні мультикомфортного будинку Optima House, створеного на основі європейських концепцій з урахуванням специфікації українського ринку.

Optima House – це компактний будинок загальною площею 128 м² з мансардним поверхом та терасою, який розрахований на сім’ю з 3-4 осіб і включає: вітальню, кухню-їдальню, 2 спальні, загальну гардеробну, санвузол з душовою, ванну з пральнею та технічне приміщення для інженерних систем.

Архітектор проекту Optima House Олександр Кучерявий

Білоруський архітектор Олександр Кучерявий виступив автором першого серійного «оптимального» будинку в Україні. Завдання проекту – створити будинок, який зможе мінімально споживати енергоресурси, забезпечувати здоровий мікроклімат для його мешканців, бути екологічно безпечним для навколишнього середовища і відображати контекст того середовища, де знаходиться. На думку Олександра, в будівництві не буває дрібниць – потрібно враховувати все: вартість, терміни будівництва, ступінь комфорту проживання та вплив на навколишнє середовище.

На фото Олександр Кучерявий закладає капсулу послання для майбутніх поколінь в фундамент Optima House.

Optima House – перший в Україні мультикомфортний будинок

Мультикомфортний будинок Optima House – це передове рішення у сфері енергоефективного будівництва. Такий будинок відповідає всім вимогам, що пред’являються до «пасивного» будинку, і при цьому має додаткові переваги, що забезпечують високий рівень комфорту: хороша акустика, оптимальне освітлення, високу якість повітря всередині приміщення, пожежна безпека й екологічність.

В основі мультикомфортного будинку Optima House лежить адаптація передових європейських концепцій енергоефективних будинків до кліматичних, економічних та соціокультурних умов України. Акцент зроблений на балансі трьох чинників:
• комфорт проживання;
• енергоефективність;
• вплив на навколишнє середовище.

Комфортність «оптимального» дому

На думку авторів проекту Optima House, на комфорт проживання впливають такі параметри:
• природнє освітлення;
• температура повітря;
• якість повітря.

У Optima House оптимальна природна освітленість приміщень на рівні 4-5% КПО (коефіцієнта природної освітленості) досягається завдяки продуманому розташуванню світлових пр о йомів , кількість яких у проекті становить 31,5% щодо площі будинку. Температура в будинку буде підтримуватися на рівні + 22-24 ° С. Влітку допустимо її збільшення до +26 ° С.

Повітря буде контролюватися датчиками якості повітря від Schneider Electric, які вимірюють температуру, вологість і концентрацію СО2 в приміщеннях. Концентрація двоокису вуглецю не перевищуватиме 750 ppm (parts per million – частин на мільйон), або 0,075%.

Що є оптимальним параметром для здорового проживання в будинку. Наприклад, до промислової революції в атмосфері Землі концентрація СО2 становила 280 ppm, сьогодні людство «надуло» до 400 ppm, в містах – в середньому 600-800 ppm. Перебування в приміщенні з концентрацією понад 1000 ppm шкідливо для здоров’я, понад 800 ppm впливає на самопочуття і працездатність.

У будинку передбачена гібридна система вентиляції, яка і забезпечить високу якість внутрішнього повітря. У зимовий період працює механічна вентиляція з рекуперацією теплоти вентиляційних викидів, тобто холодному повітрю, яке знову подається з вулиці, буде віддаватися 72% тепла повітря відпрацьованого з приміщень. Коли ж температура повітря на вулиці перевищує +12 ° С, будинок ефективно провітрюється природним чином через фасадні й мансардні вікна.

Енергоефективність Optima House визначається такими моментами:

• скільки енергії треба, щоб підтримувати
експлуатацію будинку;
• яку кількість енергії ми можемо отримати з відновлюваних джерел (сонце, вітер, вода і так далі);
• кількість первинної енергії на забезпечення всіх потреб.

На сьогодні, за розрахунками теплоенергетичного паспорта будівлі, будинок буде споживати менш як 40 кВтг / м² на рік, що дозволяє визначити вищий клас енергетичної ефективності будівлі «А». Даний параметр досягається і забезпечується наступними рішеннями:

• компактний обсяг, оптимальна орієнтація будівлі й внутрішнє планування дозволяють максимально накопичувати безкоштовне сонячне тепло в зимовий період;
• правильне використання сонцезахисних систем

– в «оптимальному» будинку компанією MANEZH встановлені системи Spectra і дві маркізи, які ефективно захистять приміщення від палючих променів сонця;

• механічна вентиляція з рекуперацією вентиляційних викидів в опалювальний сезон, що дозволяє економити не менше 18 кВт • год / м² на рік у порівнянні з природною вентиляцією;
• герметична оболонка будівлі (стіни, дах, підлога) добре утеплені ізоляцією з мінеральної вати ISOVER;

• високий опір теплопередачі R = 1 м² ° С / Вт ∙°С/Вт окон достигается профилем вікон досягається профілем класу А компанії Veka, склопакетами Saint-Gobain Glass, мансардними вікнами Velux. Це дозволяє економити близько 9,5 кВт.год / м² на рік у порівнянні з наявними нормативними українськими вимогами до вікон на рівні 0,75 м2 ° С / Вт. Для підігріву гарячої ∙°С/Вт окон достигается профилем води використовуються поновлювані джерела. За допомогою сонячних колекторів близько 70% гарячого водопостачання будуть забезпечуватися за рахунок сонця.

Вплив проекту Optima House на навколишнє середовище

При оцінці впливу будинку на навколишнє середовище враховуються:
• викиди СО2;
• скорочення використання питної води стосовно
норм, що існують;
• екологічність будівництва і матеріалів.

Що стосується викидів СО2, то, чим менше будівлі потрібно енергії з невідновлюваних джерел, тим менше викидів. Чим менше викидів парникових газів, тим більше шансів запобігти кліматичним змінам, глобальному потеплінню і зберегти планету в належному стані наступним поколінням.

Також вам може сподобатися