loader image

#Інтерв'ю 25.03.2019

Юрій Бєліков про ідеальне місто

Відомий український архітектор дизайн-бюро «Бельетаж», Юрій Бєліков, розповідає про внутрішні стінах, ідеальне місто і робочих одеських буднях.

Про дизайн-студії «Бельетаж»
Нашої дизайн-студії двадцять років. Ми були засновані в листопаді-грудні 1993 року – в минулому році якраз святкували ювілей.

Коли ми стартували, у нас було лише кілька людей в команді. Але з часом студія розросталася, збільшувалися, розширювалися. У нас з’являлися нові замовлення, а з ними і нова складність роботи.

Наше бюро завжди займалося і займається архітектурою та дизайном. Ми ніколи не робили великої різниці між даними напрямками – обидва відносяться до простору, в якому живе людина, тому цілком і повністю взаємопов’язані.

Ми завжди були «всеїдні» з точки зору роботи, яку виконуємо: інтер’єри, містобудування, планування селищ, будівництво громадських будівель, шкіл, медичних і спортивних установ, ресторанів і так далі.

Робочі процеси
Мій звичайний день виглядає так: з ранку обов’язковий спорт – велосипед або біг, після планерка, виїзний авторський нагляд і контроль за будівництвом, потім робота в студії з архітекторами і колегами і тільки після всього перерахованого вище – відпочинок.

Але якщо повернутися знову до роботи, тоді потрібно розуміти основні етапи опрацювання об’єкта. Спочатку ми з замовником обговорюємо, що може у нас вийти і працюємо тільки з простором.

Далі ми детально опрацьовуємо нашу ідею. Саме на цьому етапі завжди можна знайти шматочок приємних і смачних моментів для творчості. Але найбільшу частину роботи архітектора займає ретельне вивчення будівельного матеріалу – скло, матеріали для оздоблення стін, підлог, фасадів, предмети меблів, декору-все це потрібно грунтовно опрацювати і перевірити.

Про архітектуру і містах
Архітектор професія інтернаціональна і міжнародна. Діалог форми, кольору, простору, структури зрозумілий без знання мови і культури тієї чи іншої країни.

З точки зору архітектури, найтиповіший українське місто – Київ, Одеса – імперська, Львів – польсько-австрійський, а Крим взагалі туристичний колоніальний курорт.

Про натхнення
Мене завжди надихають подорожі і знайомство з архітектурою інших країн. Подорожуючи, я завжди набираюся наснаги і бажання працювати з ще більшою силою і віддачею. Наприклад, перманентно хочу повернутися в Італію за її атмосферою.

Якщо говорити про книжки, тоді раджу почитати книги Ле Корбюзьє або лекції Вальтера Гропіуса. Це дуже корисна література, як для початківців, так і для архітекторів з досвідом роботи.

Мені дуже близькі метри архітектури та дизайну – Норман Фостер, Френк Ллойд Райк. Із сучасних – Річард Роджерс, Заха Хадід. Але один з найулюбленіших архітекторів – найбільший Френк Гері.

Про внутрішніх стінах
Найчастіше на нас впливає не інтер’єр або будь-яке інше зовнішній простір, а внутрішні стіни, які ми самі собі будуємо.

Вісім годин ми спимо в своїй спальні, ще вісім знаходимося на роботі, далі друзі або родинне коло і так все заново. На нас не впливають міста, все залежить тільки від архітектури, яку ми конструюємо у себе всередині.

Коли я напружуюся, я слухаю музику – класику або джаз. Люблю Сергія Прокоф’єва, Людвіга ван Бетховена, Едварда Гріга і Модеста Мусоргського.

Про співпрацю з Manezh
Дана компанія відмінно нам допомагає з точки зору вирішення певних завдань, з якими стикається сучасна архітектура – створення комфортного середовища, оформлення демісезонного простору, захист від сонячних променів, вітру, дощу.

У manezh.ua дуже ефективні сонцезахисні системи для терас, альтанок або інших відкритих зон відпочинку – нас неодноразово виручали маркізи, рефлексолі і перголи. Хочу сказати велике спасибі компанії за якісні конструкції, комфорт та їх допомогу в доповненні облаштування будинку або ресторану.

Про своє улюблене місто

У архітектора завжди присутній критичний склад розуму, який не дозволяє вибрати улюблене місто або країну. Кожен, хто працює архітектор мріє побудувати своє місто.

Природно, я створив би місто біля моря – мені вкрай важливо, щоб з одного боку я бачив лінію горизонту. Коли навколо мене поле-ліс-пагорби, я відразу починаю губитися. А коли бачу горизонт, відразу відчуваю, де у нас справжня горизонталь і точка відліку верху і низу.

Ідеальний для мене місто – це п’ятсот тисяч населення, продумана урбаністика, театри, відсутність пробок і забруднення навколишнього середовища. Архітектура при побудові міста – справа вторинна, з яким одна людина не впорається – тут потрібна команда.

Також вам може сподобатися