loader image

#Тренди 29.11.2015

ДИНАМІЧНА АРХІТЕКТУРА – НОВЕ ВІЯННЯ В СУЧАСНОМУ СВІТІ

Динамічні будівлі – нова ступінь розвитку архітектурного мистецтва, своєрідна філософія, яка змінює наш погляд на зовнішній вигляд міст.

Саме слово «динамічний» вказує на рух в архітектурі. Щоб змусить будівлю рухатися, архітектори використовують так зване «нанизування» від низу до верху незалежних один від одного поверхів на міцний фундамент. Між ними розташовуються лопаті, через які проходить вітер, – це і призводить поверхи в рух, а також сприяє виробленню енергію. Таким чином, фасад будівлі не має чіткої архітектури – воно постійно набуває різних форм.

Унікальність динамічних проектів

Динамічна архітектура, як технологія швидкого зведення будівель прямо на місці, має свої відмінні переваги, завдяки яким даний вид будівництва отримав світове визнання і схвалення.
В такому проекті важливо використовувати надміцні матеріали – для каркаса ідеально підійдуть металеві колони й монолітне перекриття. Вони не тільки дуже міцні і зручні при будівництві, але і не дуже дорогі.

90% будівлі – це обертові модулі, які виробляються на заводі. Крани та інша техніка будуть потрібні робітникам лише при спорудженні центрального ядра будівлі, навколо якого і будуть крутитися поверхи.
Потім це ядро ​​саме буде грати роль направляючих вантажного ліфта, за якими зможуть підійматися вгору трикутні секції з кімнатами. Житлова секція підтягується вгору, після чого вся зібрана конструкція зсувається на один елемент проти годинникової стрілки. На місці, що звільнилося постає нова кімната, і так заповнюється один поверх.

Планується, що в такому будинку розмістяться офіси, готель і приватні апартаменти. На верхніх поверхах передбачається обладнати стоянку для автомобілів, які будуть доставлятися туди спеціальними вантажопідйомниками. На даху розміститься пентхаус з басейном і садом. Володарі апартаментів на верхніх п’яти поверхах матимуть можливість самостійно контролювати напрям і швидкість обертання свого поверху за допомогою системи голосового управління.
Таким чином, можна назвати такі переваги динамічних проектів.

По-перше, скорочення часу будівництва. При будівництві одного поверху будівлі по загальноприйнятій системі необхідно близько трьох тижнів. Конструкцію, що рухається, як стверджують фахівці у сфері динамічної архітектури, можна зібрати всього лише за 3 дні (тут мова йде про один поверх!). Будівництво ж всієї споруди скоротиться до 18 місяців – будівництво за стандартною програмою займає близько 30 місяців!

По-друге, в такому проекті можна скоротити й кількість робочих до 90 людей!

І нарешті, можна заощадити на будівельній техніці. Вона буде необхідна тільки на початковому етапі будівництва під час зведення стовбура будівлі; при «нанизуванні» поверхів ані крану, ані будь-якої іншої техніки не знадобиться.

Одним з відомих на сьогоднішній день мінусів динамічних проектів являється питання закачування мешканців під час обертання поверхів. Тому, перш ніж придбати квартиру в одному з динамічних будівель, варто перевірити, чи немає у вас хвороб, пов’язаних з порушенням вестибулярного апарату.

Перший у світі хмарочос, що обертається

Динамічна будівля Dynamic Tower, безумовно, є шедевром сучасної архітектури. Автор даного проекту – Девід Фішер, відомий архітектор з Італії, керівник Infinity design у Флоренції.

Він став популярний ще в 80-і роки, прославившись інноваційним підходом до створення готелів, займався реставрацією пам’ятників архітектури й проектуванням громадських будівель. Проекти цього архітектора реалізовані в Дубаї, Парижі, Гонконзі й Лондоні.

Девід Фішер завжди базувався на 2 концептах: виробничому підході з використанням великої кількості збірних елементів і динамічності архітектури.

Презентація першого проекту Dymanic Tower відбулася ще в червні 2008 року. З тих пір розроблений дизайн вже 5 обертових хмарочосів: для Лондона, ОАЕ, Парижа, Нью-Йорка і Москви.

Першу башту планують побудувати в Дубаї. Її вартість складе приблизно 700 мільйонів доларів. Вона буде мати висоту в 80 поверхів і становитиме 420 метрів. Вартість однієї квартири коливається від 4 до 36 мільйонів доларів.

На конференції в Нью-Йорку Девід Фішер відзначив: «Це перше у світі будівля, яка обертається, рухається і всіляко змінює свій вигляд. Вона ніколи не буде виглядати однаково ».

Кожен поверх буде обертатися навколо своєї осі на 360 градусів по голосовій команді. Весь поверх буде робити повне коло від 1 до 3 годин.

Проект передбачає, що будівля буде харчуватися власною енергією за допомогою горизонтальних вітряних турбін, які будуть обертатися між усіма поверхами для виробництва електроенергії. Сонячна енергія буде надходити за допомогою фотоелементів, розміщених нагорі кожного з обертових поверхів, 15% поверхні яких будуть відкриті для сонячних променів в кожен момент часу. Обертаючись, вежа зможе самостійно виробляти енергію через сонячні панелі на даху і 48 вітрових турбін.

Також вам може сподобатися